Jyrsijät

Kaikkina vuodenaikoina liikkuvat rotat ja hiiret aiheuttavat merkittäviä vahinkoja rakennuksille mm. puremalla sähköjohtoja (tulipaloriski) tai jyrsimällä muovisen vesijohdon puhki, jolloin vettä valuttava vesijohto aiheuttaa rakenteille merkittävää vahinkoa. Rotat ja hiiret sotkevat ja saastuttavat myös liikkumisalueitaan ulostamalla ja virtsaamalla sekä levittämällä taudinaiheuttajia.

ROTTA 

Rotta eli isorotta on Suomessa havaittavista rottalajeista selvästi yleisin. Mustarotasta ei ole kuin yksittäisiä havaintoja, lähinnä satamakaupungeista.

Rotta elää noin 1-2 vuotta. Naarasyksilö voi tuottaa tuona aikana noin 15 poikuetta ja yhdessä poikueessa voi olla noin 10 jälkeläistä. Nuoren rotan erottaa hiiristä mm. paksun hännäntyven perusteella. Hiirillä häntä on aina tasapaksu ja ohut.

Rotan voi tavata mihin aikaan vuodesta tahansa. Se voi liikkua laajalla alueella ravinnonhaussa.

Rotat aiheuttamat monenlaista haittaa ja vahinkoa puremalla rakenteita, ovien tiivisteitä, sähkö- ja vesijohtoja. Ne sotkevat myös paikkoja ulosteilla ja virtsallaan.

Omatoiminen torjunta voi olla haasteellista ja useasti on hyvä kääntyä ammattilaisten puoleen, jotta ongelma saadaan kuriin..